Goede Public Relations: hoe bedien je journalisten nu op hun wenken ?

Goede Public Relations: hoe bedien je journalisten nu op hun wenken ?

Met de opkomst van blogs en sociale media is het medialandschap drastisch veranderd. Het zijn niet slechts de traditionele journalisten meer die het nieuws definiëren. Nu spelen bijvoorbeeld bloggers en alle andere sociale media gebruikers een belangrijke rol in het verspreiden van (actueel) nieuws. Niet alleen in het verspreiden maar ook in de meningsvorming rondom nieuwsitems.

Dit heeft ook consequenties hoe we nu de journalist dienen te faciliteren om hem/haar te motiveren om bijvoorbeeld een persbericht te publiceren. Een goede relatie met belangrijke journalisten is voor elk bedrijf belangrijk maar het dient verder te gaan dan alleen het ontwikkelen van een goede relatie. Jij bent immers niet de enige die de journalist wil beïnvloeden. In het huidige tijdperk van Social Media  zijn er enkele essentiële zaken om de journalist zodanig te faciliteren dat hij een voorkeur gaat krijgen om over jouw organisatie te gaan schrijven.

Wees volledig en voegt context toe aan persbericht toe

Het traditionele formaat met lange teksten in een PDF werkt anno 2011 simpelweg niet meer. Om het nieuws van een bedrijf te verspreiden via sociale media moet het gemakkelijk zijn om te ‘scannen’, heel makkelijk om te delen. Indien mogelijk met multimedia ondersteuning zoals afbeeldingen en video, en up-to-date contextuele informatie. Allemaal zaken waar een traditioneel persbericht niet toe in staat is en was.

Het persbericht 2.0. is een digitale, aangeklede vorm van het persbericht: alle mogelijke info over één onderwerp staan nu overzichtelijk bij elkaar. De social media release biedt, naast de basisinformatie van het ‘ouderwetse’ persbericht, alle data die het persbericht “context” geven. Denk aan foto’s, video’s, beeldmerken en links naar andere relevante informatie. De social media pers release is dan te bekijken de Social Newsroom van het bedrijf. Deze Newsroom is een webomgeving waar alle persinformatie van een organisatie overzichtelijk bij elkaar staat. Ieder persbericht wordt ondersteund met actuele informatie en met multimediale documentatie

Door het persbericht samen met deze verrijkte content aan te bieden, wordt de journalist “op zijn wenken bediend”. De journalist krijgt de bouwstenen voor een bericht en bepaalt zelf welke delen hij gebruikt voor zijn verhaal. Het scheelt hem tijd qua “research” rondom het persbericht en het verzamelen van onderbouwende gegevens rondom een persbericht.

De nieuwe regels voor persberichten

  • Zend niet alleen persberichten als je iets ‘groots’ te melden hebt; zorg dat je altijd goede redenen hebt om persberichten te versturen.
  • Gebruik veel sleutelwoorden en tags tijdens het schrijven van je persbericht.
  • Plaats links in je persberichten zodat journalisten terecht komen op de Social Newsroom
  • Werk met ondersteunende multimedia documenten zoals presentaties in Slideshare en video’s via You Tube

Kom nooit met oud nieuws

Lanceer nooit berichten zonder of met beperkte nieuwswaarde. Ga er nooit vanuit dat je een journalist kan wijsmaken dat iets nieuws is als het al ergens verschenen is. Zij checken het ook bij invloedrijke bloggers of het nieuws nog actueel is. Besef dus dat deze bloggers een belangrijke rol speelt in de actualiteit van jouw persberichten !

Geef specifiek nieuws afgestemd op achtergrond journalist

Een economiejournalist wil nieuws over economie, niet over cultuur of een nieuwe lifestyletrend. Denk dus goed na over de aard van je nieuws: is het economisch nieuws, is het lifestylenieuws, is het nieuws over werkgelegenheid ? Zoek contact met alleen die  journalisten die écht geïnteresseerd zijn in jouw nieuws.

Ga nooit bellen na het versturen van een persbericht

Vermijd om de journalist na verspreiding van het persbericht te bellen. Het voelt bij hen net alsof jij avonds ongewild wordt gebeld door colporteurs. Investeer vooral in een een inhoudelijk sterken relatie met de journalist. Voorzie hem/haar van informatie waarmee hij zich ook wer kan onderscheiden !

Of organiseer liever een informatiebijeenkomst rondom het onderwerp waar je de journalist persoonlijk voor uitnodigt.

Voeg een unsubscribe link toe in persberichten

Stel je journalistendatabase dus met zorg samen, of laat het uitsturen van mails over aan een PR bureau of gespecialiseerde aanbieder. Voorzie in elk geval een unsubscribe link onderaan elke mail. Als journalisten geen mogelijkheid hebben om zich uit te schrijven van uw persberichten, zullen ze berichten als ‘spam’ labelen.

Richt een Social Newsroom in met alle relevante achtergrondinformatie rondom het persbericht

Een Social News Room is een plek waar alle sociale content samenkomt. Een stream van informatie en een overzicht waar content wordt geaggregeerd vanuit verschillende platformen. De Social News Room dient als centralisering van alle content die horen bij een campagne of corporate communicatie.

Social Newsroom is een plek waar journalisten, media, investeerders en andere gegadigden alles kunnen vinden over producten, diensten, persberichten, reclame campagnes, video, corporate nieuws, events, medewerkers, het managementteam en de organisatie. Het brengt alle informatie samen in een overzichtelijke centrale plek. Daarnaast geeft het de bezoekers diverse hulpmiddelen. Tools waarmee ze commentaar kunnen achterlaten, direct onder het persbericht, of tools waarmee ze helpen het persbericht of de reclame boodschap verder te verspreiden.

Versterking van de online reputatie van uw bedrijf !

Stel je eens voor, dat jouw bedrijf een centrale plek heeft waar je al media relaties incluis journalisten naar toe kan sturen. Waar zij contextuele informatie kunnen vinden rondom bijvoorbeeld een persbericht!

De combinatie persbericht 2.0. met een Social Newsroom bedient de journalisten op maat; een voorwaarde om anno 2011 een goede relatie met journalisten op te bouwen.
Maar ook; het zal de online reputatie van de organisatie sterk verbeteren !

Doe er jouw voordeel mee !

blog_afbeelding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.