Een merkjournalist maakt jouw PR content relevant

Het aantal in te zetten media voor het verspreiden van je bedrijfsboodschap is de laatste 5 jaar vertienvoudigd. Denk aan de hoeveelheid content op de corporate website maar de vlucht van  Social Media zoals Twitter, Facebook, YouTube maar ook traditionele media zoals kranten, tv en radio.  Dit proces lijkt wel eindeloos en onuitputtelijk. Ogenschijnlijk  lijkt deze ontwikkeling fantastisch voor communicatieprofessionals maar ligt hier juist niet een  probleem van  informatieoverdracht op de loer ?

Iedere doelgroep , zowel B2B als B2C wordt  tegenwoordig overspoeld met een rijke variatie van content. Onder de noemer van outbound marketing stortten organisaties zich in het ontwikkelen van  informatie, artikelen en achtergronden.  Op zich een goede ontwikkeling maar hoe kun je in deze stortvloed van informatie nu de nog aandacht van je doelgroep verwerven ?

Tegenwoordig is informatie allesbehalve schaars. We zien niet alleen middelen om informatie massaal te distribueren, maar ook middelen om massaal informatie te creëren. Bedrijven gebruiken editiorial content om te laten zien waar ze voor staan en hun expertise te etaleren. Content marketing is definitief doorgebroken.
Vele specialisten roepen het al tijden: we moeten gaan werken als een uitgeverij, berichten produceren en cureren om hiermee in contact te komen met je klanten. Maar hoe voorkom je dat jouw nieuwsbrief, tweet of post in de spreekwoordelijke prullenbak verdwijnt? Misschien wel eens nagedacht over het inhuren van een journalist die dan zijn expertise en ervaring inzet om te fungeren als een merkjournalist voor jouw organisatie ? Een journalist die er voor zorgdraagt dat jouw content in de markt als relevant wordt beschouwd.

Merkjournalisten geven andere toon aan informatie van je bedrijf

brand-journalism-small
De meningen in communicatieland zijn enigszins verdeeld. Wat is nu precies het doel van dat nieuwe modewoord merkjournalist? Velen wijzen naar de onafhankelijke positie van journalist die ooit voor een uitgeverij waren.

Maar aanhangers zeggen juist dat de kwaliteiten van een journalist juist het instrument bij uitstek zijn om de verbinding met de doelgroep te realiseren.

Als verantwoordelijke voor corporate communicatie wil je juist dat de content inhoudelijk, actueel en in de context van maatschappelijke relevantie wordt geschreven. En juist in dit vraagstuk is het goed de inzet en rol van brand journalism vanuit het merk en/of corporate communicatie te kaderen? Niet alleen om relevantie vanuit content te realiseren maar ook content ook te benutten om thought leadership in de markt te verkrijgen. Veel communicatieprofessionals zijn deze mening toegedaan.

Want als daar het belang van communicatie vanuit jouw organisatie ligt, dan is het ook daar waar journalistieke aspecten het verschil kunnen maken. Als geen ander weet hij of zij hoe je je stakeholders kan bereiken met de juiste content, toonzetting en inhoud. Ze bedenken een  objectieve invalshoek, kiezen uit hierbij uit verschillende redactionele vormen (‘Is een interview, blog of een reportage geschikter voor deze informatie?’), durven met een scherpe blik, en pen, jouw bericht op papier te zetten en weten een maatschappelijke relevantie aan het artikel mee te geven. Bovendien kan een journalist de bredere context schetsen, waardoor jouw boodschap als meer relevant wordt gepercipieerd.

Journalistieke aanpak betaalt zich zelf terug

Door deze journalistieke aanpak optimaliseer je de kans dat jouw berichten wel die aandacht krijgen en niet verzuipen in het dagelijkse geweld van informatie. Iedere bedrijf droomt toch ervan dat er in berichtgeving hun content als bronvermelding wordt gezien. Omdat deze content zo duidelijk is gestructureerd vanuit de Newsroom. Dat men de Social Newsroom van jouw bedrijf ziet als de bibliotheek om zich te verdiepen  in de laatste ontwikkelingen. Deze content is dan meer dan een mededeling; het bewijst zich als relevant en heeft een belangrijke meerwaarde.

Waar ligt nu de professionele meerwaarde van een journalist?

  • Een merkjournalist begrijpt de meest effectieve manieren om originele inhoud te ontwikkelen die actueel, onderhoudend , informatief en maatschappelijk relevant is;
  • Een merk journalist begrijpt hoe je unieke content ontwikkelt met gebruik making van klant testimonials, case studies, originele artikelen, persberichten, social media berichten. Zij brengen de losse onderdelen tot één geheel;
  • Een goede merk journalist is in staat de business van een bedrijf meer maatschappelijke inhoud te geven waardoor de organisatie erkend wordt als de autoriteit in zijn markt;

Meerwaarde in verslaggeving van actuele discussies

Retro photo journalist camera, fedora hat with a press pass in the headband, and ballpoint pen with notepad

Nog een insteek waar de rol van een journalist optimaal benut kan worden is als bedrijf mee te doen aan het publieke debat en hier een standpunt in op te nemen. Deze rol wordt steeds meer verwacht van bedrijven en geeft je direct de mogelijkheid om inhoudelijk je te onderscheiden van de concurrenten in jouw branche. Maar durft jouw MT dit wel aan? Staat de CEP hier wel voor open ? Zo ja; dan is  het van groot belang dat het standpunt van je organisatie goed verwoord wordt. Ook hierin kan de journalist, die midden in het  nieuws staat en de meerdere kanten van het debat kent, een helpende hand bieden.

Meerwaarde in het cureren van bestaande content

Naast het produceren van nieuwe content, kan de journalist ook een grote rol spelen bij het cureren van al bestaande content.  Binnen het bedrijf lezen dagelijks experts veel (externe) content en zij kunnen hier goede input voor leveren of voegen hier hun eigen visie toe.

Maar daarna kan  merkjournalist content curatie optimaliseren. De laatste SEO technologie, beeldmateriaal toevoegen en eindredactie uitvoeren en de externe content is verrijkt vanuit jullie visie op het onderwerp. De redacteur houdt dan tijd over om op basis van aangeleverde inspiratie, hoogstaande eigen content te produceren.

Conclusie

Het is wel duidelijk; content marketing explodeert op dit moment en er is ook geen weg terug. Wel een weg om met content jezelf te onderscheiden. Maar benut dan wel hiervoor de juiste personen en kennis. Het inschakelen van de specifiek journalistieke kennis kan er nu voor zorgen dat jouw content als relevant wordt gezien in de markt. Koppel dit aan een Newsroom en stakeholders alsook de pers zal jouw bedrijfscontent als “leading” gaan zien. Jouw klanten verkrijgen een voorkeur om jouw berichten wèl te lezen en andere, minder journalistiek relevante, berichten over te slaan.

Vandaag de dag bestaan ​​er enorme kansen voor bedrijven om met content vanuit inhoud, actualiteit en relevantie hun concurrenten te overtreffen . Door inhoud die de reputatie en outreach van jouw bedrijf versterkt creëren. Merk journalisten kunnen in dit proces een  impuls bieden voor een mooi resultaat.

Patrick van Hal

Media Manager

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.